keskiviikko 22. joulukuuta 2010

Dodie Smith: Linnanneidon lokikirja"Linnanneidon lokikirja on paras kirja jonka olen koskaan lukenut."
                                       J.K. Rowling


"Linnanneidon lokikirja pitäisi toivottaa tervetulleeksi ruusukimpun ja torvisoittokunnan kera. Siitä lähtien kun ystäväni antoi minulle kuluneen kirjansa vuosia sitten vakuuttaen, että tulisin rakastamaan kirjaa, se on ollut yksi suosikkiromaaneistani. Cassandra Mortmain on pahuksenmoinen kertoja: nopeaälyinen, terävänäköinen ja liikuttavan runollinen. Jos tämä ei vielä vakuuta, hän on myös tarmokas daami. Hän on sankari johon haluamme samaistua, nuori nainen jota ei voi olla rakastamatta." 
                                       Susan Isaacs


"Suloinen, ahmittava romaani nuoresta rakkaudesta ja sen oikuista. Mikä ilo!"
                                       Erica Jong


Näin innostava on jo kirjan takakansi! Ja vielä J.K. Rowlingin lempikirja! Täytyy kyllä sanoa, että olen samoilla raiteilla jokaisen arvionsa antaneen kanssa: tämä on ehdottomasti yksi parhaista kirjoista, jonka olen lukenut. 


Kirjan oma esittely:
"Cassandra Mortmainin värikäs perhe asuu vanhassa, rappeutuneessa linnassa, jonka perheen kirjailijaisä osti silloin kun hän oli vielä maineensa huipulla ja varoissaan. Nyt ovat rahat loppuneet, huonekalut ja ruoka vähissä, ja linna haisee homeelle. 
Cassandra haaveilee kirjailijanurasta ja kirjoittaa päiväkirjaa harjoittaakseen kykyjään. Hän kertoo elämästä linnassa, romanttisia haaveita elättelevästä sisarestaan, taiteilijoiden mallina toimineesta kauniista äitipuolestaan ja isästä, joka kärsii luomisen tuskaa. Uuden käänteen lokikirjaan tuo linnan omistajaperheen komeiden poikien saapuminen kaupunkiin. Pian Cassandra huomaa olevansa ensilemmen kourissa..."

Linnanneidon lokikirja on raikas - vaikkei olekaan uusinta uutta. Itse asiassa kirja on vuodelta 1949 ja sen alkuperäinen nimi on I capture the castle. Dodien Smith on kirjoittanut myös rakastetun 101 dalmatialaiskoiraa. 


Linnanneidon lokikirja on siitä mielenkiintoinen paketti, että se sai minut samaan aikaan innostuneeksi, onnelliseksi sekä ärsyyntyneeksi. Viimeinen tunne johtunee siitä, että jouduin kirjan huijaamaksi. Kirja ei edennytkään niin kuin olin ajatellut ja tietysti toivonut. Elätän joka kirjan kohdalla tietynlaisia toiveita. Nyt en voi kuitenkaan paljastaa minkä juonenkäänteen kohdalla petyin, sillä se paljastaisi koko juonen. 


Hienoa kirjassa on se, että Cassandran ihan oikeasti kuvittelee eläneen ja todella kirjoittaneen ko. teoksen. Jostain syystä häntä ei kykene piirtämään lihaksi ja vereksi, mutta hänen läsnäolonsa on sitäkin aidompi. Monta kertaa havahduin muistuttamaan itselleni, että "Cassandra on Dodie Smithin luoma hahmo", mutta yhtä uudestaan päädyin huijaamaan itseäni. Minulle se merkitsee sitä, että kirja on tosiaan kaikessa päiväkirjamaisuudessaan todella onnistunut. 


Hahmot ovat kerrassaan rakastettavia. Kirja on itse asiassa todellinen hyvän mielen kirja, vaikka toki niitä pettymyksiä saattaakin kohdata. Minulla tuntui olevan koko ajan hauskaa kirjaa lukiessani, niin oikukas ja hupsu tuo Cassandra on. 


Miksi tämä teos tulisi siis lukea?

 • kirja on kevyttä ja hauskaa lukemista
 • kirja ei keveydestään huolimatta ole typerä ja pinnallinen, vaan se sisältää hirmuisesti ajateltavaa - toisinaan monimutkaisiakin malleja
 • päiväkirjamaisuus on niin uskottavaa, että se on mukava antaa huijata itseä
 • kirja on todellinen klassikko - joskin unohdettu sellainen (kirjaa tulisi mainostaa enemmän, jotta se pääsisi arvoiseensa maineeseen myös meillä Suomessa)
 • hahmot ovat samaistuttavia ja inhimillisiä
Oma arvioni tähdissä: *****


2 kommenttia:

 1. Linnanneidon lokikirja on iiihana! Pitäisi lukea se uudestaan vuosien jälkeen.

  VastaaPoista
 2. Linnanneidon lokikirja on iiihana! Pitäisi lukea se uudestaan vuosien jälkeen.

  VastaaPoista