sunnuntai 20. maaliskuuta 2011

Minna Canthin päivä oli eilen...
[kuva täältä]

Minun oli tarkoitus kirjoittaa aiheesta Minna Canth jo eilen, mutta päädyinkin sitten spontaanisti poikaystäväni luo yöski joten postaaminen jäi.

Minna Canth on minulle hyvin tärkeä kirjailija. Hän on aina inspiroinut minua ja jo yläasteella luin mielummin Minna Canthia kuin jotain tusinatuotettuja nuorten kirjoja. Matami Röhelini oli luultavasti ensimmäinen kosketukseni Minna Canthin tuotantoon - tai sitten se oli Kuoleva lapsi (en muista tarkkaan).

Lukion kolmannen vuoden teatteripäättötyö oli myös eräänlainen kunnianosoitus Minna Canthille sillä minä ja parini päätimme alkaa käsitellä hänen kuolevia naishahmojaan ja tuoda heidät lavalle, jotta he saisivat kertoa tarinansa uudestaan - omasta näkökulmastaan. Taustatyötä oli hirmuisesti ja taasen tuli koko Canthin tuotanto koluttua läpi. Hauskinta oli, että monista teoksista oli täysin unohtanut tiettyjä hahmoja, jotka nyt pääsitvät näyttelemään hyvinkin isoa roolia.

Canthin naisista valitsimme kuusi:
# Kuoleva lapsi (Eevi)
# Lehtori Hellmanin vaimo (Selma)
# Työmiehen vaimo (Johanna)
# Salakari (Alma)
# Kasvinkumppanit (Sanna)
# Epäluulo (Elli)

Toivon todella, että Minna Canthin arvoa ei tulla tulevaisuudessa unohtamaan, ja että Canthin teoksia luetuteaan vielä tulevaisuudessakin lapsille ja nuorille, jotte he käsittäisivät kuka oli yksi niistä, joka muokkasi yhteiskuntaamme tällaiseksi kuin se nyt on. Minna Canthin teokset ovat myös loistava ikkuna 1800-luvun loppupuolen Suomeen.

2 kommenttia:

  1. Ihana tunnustus tärkeälle naiskirjailijalle! Minun Canth-tuntemukseni on melko vähäistä, mutta tässähän tuli monta perustetta korjata asia. :)

    VastaaPoista
  2. Olet ymmärtänyt hyvän päälle jo varhain :)

    VastaaPoista