sunnuntai 12. kesäkuuta 2011

Jane Austen: Ylpeys ja ennakkoluulo
Englanninkielinen alkuteos: Pride and Prejudice (1813)
JUVA 1996

TAKAKANSI:

"Englannin hilpein klassikko" Jane Austen (1775-1817) piirtää herkullisin vedoin näkyviin 1700-luvun loppupuolen pikkuporvarisperheen: sarkastista huumoria viljelevän, kohtaloonsa alistuneen isä Bennetin, hänen hössöttävän vaimonsa ja heidän viisi kaunista, naimaikäistä tytärtään. Kaiken keskustana on älykäs, nokkelasanainen, vastustamatonta viehätysvoimaa säteilevä Elizabeth Bennet, jolle rakkaus valmistaa todellisen yllätyksen. 


Ylpeys js ennakkoluulo on Jane Austenin pääteos. Kirjailijan ääni kaikuu tässä romaanissa yhtä raikkaana ja eloisana kuin teoksen ilmestymisaikoina, yli 180 vuotta sitten. 

OMA ARVIO:

Lähes jokaisen tulisi lukea tämä klassikkokirja, sillä niin hauska ja mukaansatempaava se on. Jos ei kirjasta innostu, niin vähintäänkin BBC:n tuottama kuusiosainen televisiosarja tulisi katsoa, vaikkei se aivan vedäkään kirjalle vertoja.

Olen lukenut Ylpeys ja ennakkoluulo -teoksen joskus aikoja sitten ja päätin lukea sen uudestaan hiukan aikuisemmalla mielellä. Täytyy sanoa, että ymmärsin kyllä huomattavasti paljon enemmän nyt, kuin silloin ennen. Toki tiesin tarinan kulun muutenkin, koska elokuva ja TV-sarja on tullut katsottua moneen otteeseen jo ennen kuin olin kirjan lukenut.

Oikeastaan tästä kirjasta on ehkä turha sanoa mitään, sillä lähes kaikki kirjoja rakastavat ovat tämän lukeneet ja muodostaneet oman mielipiteensä. Kenties minäkin vain tyydyn sanomaan, että kirja on niitä ihanimpia mitä olen lukenut. Se on niin aito ja vilpitön, hauska mutta totinen. Kirja tarjoaa henkilöitä, joita inhoan ja henkilöitä, joita suorastaan rakastan. Lisäksi saatoin koko kirjan ajan kuulla Darcyn äänenä Colin Firthin ja nähdä tapahtumat hänen tavallaan näytellä. Ei liene epäselvyyttä siitä, kuka onkaan lempihahmoni tässä kirjassa. Naisista Elizabeth, omalla tavallaan Jane ja lopussa Georgina ovat suosikkejani. Inhotukset kukin saa itse arvata ja itselleen luoda ja melko helposti ne on jopa arvattavissa : D

Ylpeys ja ennakkoluulo on klassikkoteos joka tulee lukea tai ainakin tarinaan tulee tutustua tavalla tai toisella. toiset saattavat katsoa, että kirja on pinnallinen ja kertoo vain rikkaista. Totta on, että kirjan aikakausi ylempiarvoisten keskuudessa saattoi olla pinnallista, mutta minusta kirja kuvaa hienosti myös sitä vaikeaa puolta, jonka ylempiarvoiset saattavat kokea avioliittomääräysten ja muiden saralla.

ARVIO TÄHDISSÄ:

*****
Loppuun vielä traileri kirjasta tehdystä sarjasta, joka on mainio:Ei kommentteja:

Lähetä kommentti