perjantai 12. elokuuta 2011

Edgar Allan Poe: Arthur Gordon Pymin selonteko


Julkaistu vuonna 1838
© Jaana Kapari-Jatta, 2008
Alkuperäinen teos: The Narrative of Arthur Gordon Pym of Nantucket

TAKAKANSI: 

Arthur Gordon Pymin selonteko on huima toimintajännäri, jossa Poe johdattelee lukijat merirosvojen, kartoittamattomien saarten ja suurten valtamerilaivojen maailmaan. 

Nuoren Arthur Gordon Pymin matka alkaa salamatkustajana Grampus-laivan ruumassa ja jatkuu vääjäämättömästi yhä suurempia seikkailuja kohti. Poe maalaa valtamerimaiseman lukijan silmien eteen, ja lukija kokee Pymin kärsimykset ja tuskat ominaan. Kaikki ihmiselämän eri osat - rakkaus, kuolema, tuska, ilo - ovart läsnä romaanissa, ne kulkevat yli kielirajojen ja vuosisatojen tuoreina ja koskettavina. 

OMA ARVIO:

Vaihteeksi onnistuin taas tarttumaan sellaiseen teokseen, joka imaisi minut mukaansa ensimmäisestä lauseesta lähtien. En olisi millään malttanut laskea kirjaa käsistäni, mutta päälle puskeva arki pakotti. Työt on tehtävä ja sitten vasta huvit. 

Arthur gordon Pymin selonteko on todellinen jännitysseikkailu, joka kulkee juuri niillä alueilla, jotka minua kiinnostavat. Teos keskittyy usein  kuvailemaan merenkäyntiä - sitä kuinka väärin sen voi tehdä ja sitä, kuinka kaikki tulisi järjestää. Sanasto on toisinaan hankalaa merenkulkusanastoa ja koko ajan kuljetaan erilaisilla leveyspiireillä, jotka olisi helppo tarkistaa kartasta jos vain viitsisi. Kuvaus on hyvin maantieteellistä ja siksi niin valtaisan kiinnostavaa. 

Arthur Gordon Pymin seikkailut eivät seilaamista suuren valtamerialuksen voittamattomana kapteenina. Kuten takakannessa sanottiin, on se enemmänkin seikkailua piiloutuneena tai sitten seikkailua kuoleman kourissa. Muun muassa ruoka on erittäin tärkeässä osassa tässä kirjassa. Lisäksi päähenkilöt eivät missään muodossa voi välttyä petokselta - se seuraa heitä minne he menevätkin. 

Arthur Gordon Pymin selonteko on melko raaka kirja. Miestä kuolee kuin mustaansurmaan ja usein mitä raaimmalla tavalla. Mädäntymistä kuvataan tarkoin ja se jos jokin tuo teokseen hivenen kauhumaista tunnelmaa. Hahmot ovat sympaattisia - tosin heidän ulkomuotoaan on vaikea saada verkkokalvoilleen vähäisen kuvailun vuoksi. Jostain syystä voisin ajatella Ted Levine näyttelisi televisiosarjassa Petersin osaa, joka on Arthurin rinnalla hyvin keskeinen henkilö. 

[kuva täältä]

Ainoa harmi teoksessa on se, että se loppuu kesken - juuri sellaiseen kohtaan johon se ei saisi missään nimessä loppua. Suosittelen kirjaa kuitenkin seikkailukirjallisuuden ja erityisesti meriseikkailujen ystäville. Minusta Arthur Gordo Pymin selonteko on mitä huiminta luettavaa!!

ARVIO TÄHDISSÄ:

*****


1 kommentti:

  1. Kiitos vinkistä! Kuulostaa juuri sellaiselta kunnon meriseikkailulta, josta pidän. Kumma kyllä sinänsä, sillä itse voin aina pahoin jopa ruotsinlaivassa, purjevenettä en uskaltaisi ikimaailmassa kokeilla. Vaan saahan sitä haaveilla. Ja tuossa merisanastossa on jotain kumman kiehtovaa...

    VastaaPoista