keskiviikko 28. joulukuuta 2011

Tauno Palo: Käsi sydämellä


Toimittanut Aino Räty-Hämäläinen 
© Tauno Palon perikunta ja Kustannusosakeyhtiö Tammi
2008 (alkuperäinen painos 1969)

TAKAKANSI: 

Suomalaisen näyttämön kruunaamaton kuningas Tauno Palo (1908-1982) kertoo tässä Aino Räty-Hämäläisen toimittamassa elämänkerrassa oman tarinansa rehtiin ja lämminsydämiseen tapaansa. Pääsemme mukaan niin lapsuudenkodin sopusointuiseen ilmapiiriin kuin uran alkuaikojen suuriin toiveisiin sekä pettymyksiin ja sitten suomalaisen elokuvan ja näyttämötaiteen historiassa vertaansa vailla olevaan menestykseen. Seuraamme Tauno Palon askeleita ensi rakkauden ja myöhempien kiintymysten vaiheilla. Palon omien kokemusten lisäksi kirja tulvii värikkäitä ankdootteja elokuvataiteemme varhaisajoilta. Kirja on runsaasti kuvitettu perhealbumista otetuin kuvin. 

Käsi sydämellä ilmestyi ensi kerran vuonna 1969. Tämä kirjan kahdeksas painos julkaistaan Tauno Palon syntymän 100-vuotisjuhlan kunniaksi. 

OMA ARVIO:

Tauno Palo on koukuttava kertoja ja siksi ahminkin kirjan yhdessä hetkessä. Tietysti lukukokemusta paransi vielä lukuisat kuvaat, jotka perhealbumeista oli kaivettu. Niitä oli tarinan lukemisen jälkeen ihana tarkastella - vanhoja kun olivat kaikki.

Tauno Palon elämäkerrassa ei ole mitään sen ihmeellisempää. Se ei ole mikään paljastusten arkku tai suurten juonenkäänteiden kehto. Se on pikemminkin tavanomainen kertomus siitä kuinka Tauno Brännäsistä tuli Tauno Palo, kuinka yleisöä pelkäävästä nuoresta pojasta tuli näyttämöiden ja filmien suuri sankari ja romantikko ja millaisia uhrauksia hän minkäkin asian eteen on tehnyt. Mielenkiintoista on se, kuinka yksityiskohtaisesti lapsuus kuvataan ja kuinka vähälle loppujen lopuksi jääkään se osio, jossa tulisi käsitellä Tauno Palon suurta ihailijakuntaa ja hänen kokemuksiaan sen saralta. Kaikkihan nyt tietää, että Tauno Palo oli aikansa suuri ja haluttu mies, mutta se, kuinka hänestä tuli sellainen, jää usein kertomatta.

Kirjan lukee nopeasti ja se on yltympäriinsä mielenkiintoinen teos - jos ko. henkilöstä on vähääkään kiinnostunut. Ei suuria paljastuksia, vain oleellisimmat ja loppujen lopuksi henkilökuvan kannalta ne mielenkiintoisimmat tapahtumat ja piirteet. Suosittelen nopeaksi lukukokemukseksi, josta samalla oppii jotain, mikä on totta.

ARVIO TÄHDISSÄ:

****


 

2 kommenttia:

  1. Iiik, ihana, ihana Tauno Palo! Lapsuusvuosien idolini :-)!

    Kiitos vinkistä, yritän muistaa katsella tämän joskus kirjastosta.

    VastaaPoista
  2. Tauno Palo on kyllä ihana! Ja elämäkerroissa on jotain kiehtovaa, vaikken niitä kovin usein luekaan niin sitten kun luen, olen lähes aina iloinen että luin.

    VastaaPoista