torstai 16. elokuuta 2012

Sisko Istanmäki: Liian paksu perhoseksi


JUVA 1997

TAKAKANSI: 

Liian paksu perhoseksi kertoo epätavallisen suurenkokoisesta Kaisusta ja hintelästä Ernistä, romaanin aika on kaukainen 60-luku, näyttämönä epämuodikas Ruutinojan Sekatavara Pohjanmaalla. 

Liian paksu perhoseksi on surumielisen huumorin sävyttämä tragikomedia. Ja ehdottomasti rakkausromaani. 

OMA ARVIO: 

Kerran löysin tämän kirjan halvalla kirpputorilta. En tiennyt siitä oikeastaan mitään, mutta pakko se oli ostaa kun aina siitä kuitenkin kuulee puhuttavan. Sitä mietti, että onko se muka niin puhumisen arvoinen kirja. Ja onhan se. Liian paksu perhoseksi anasti juuri paikkansa minun suosikkikirjojeni listalla. En ole aikoihin lukenut yhtä mukaansatempaavaa teosta. Se oli samaan aikaan hauska, mutta surullinen. Surusta huolimatta teos ei ollut hetkeäkään raskas. Päinvastoin. Huvittavinta siinä juuri oli se, että raskaistakin asioista tunnuttiin kirjassa pääsevän ihmeen kevyesti yli. Asiaa on ehkä hankala selittää, mutta lähinnä tarkoitan sitä kun Erni ja Kaisu löytävät kolaroidun auton ja lähtevät kiidättämään vielä hengissä olevaa lasta sairaalaan. Sairaalassa lapsi on kuitenkin jo kuollut. Monessa kirjassa tätä tapahtumaa puitaisiin tuhottoman kauan; mitä sairaalassa tapahtui, mitä heiltä kyseltiin, kuinka tapaus jäi heitä vaivaamaan jne jne. Mutta tässäpä teoksessa Kaisu ja Erni vain astelevat sairaalasta ulos murheissaan eikä asiaa sen koommin jäädä vatvomaan. Niin käy useassa kohtaa kirjassa. 

Kirja herättää ehdottomasti toivoteita siitä, että meille kaikille on jossakin joku - huolimatta siitä millaisesta perheestä tulemme, miltä näytämme ja millaiset tapamme ovat. Siinä mielessä tämä on siis ehdottomasti rakkausromaani. Kirjan ahmii yhdeltä istumalta ja kun se loppuu, on samaan aikaan helpottunut, mutta myös hieman pahoillaan. Olisihan sitä nyt voinut vielä vähän lisää kurkistaa Ruutinojan Sekatavaran arkeen. 

Suosittelen tätä kirjaa kaikille iästä ja sukupuolesta riippumatta. Se on hauskaa ja kevyttä lukemista - vaikka kesäksi. Itselleni ei ainakaan kirjaa lukiessa tullut kertaakaan paha mieli - pikemminkin hykerryttävä. Lukekaa ihmeessä jos ette ole vielä lukeneet! 

ARVIO TÄHDISSÄ: 

*****1 kommentti: