perjantai 26. heinäkuuta 2013

Kaari Utrio: Haukka, minun rakkaani


© Oy Amanita Production Ltd
1990

TAKAKANSI: 

"Blanka, ruotsalainen ylimysnainen, rikkaudestaan ja korkeasta asemastaan huolimatta alistettu ja hyväksikäytetty. 

Daniel Tulikilpi, äärettömän ja salaperäisen Itämaan upporikas turkisruhtinas, mies joka noudattaa vain omaa mieltään.

Rova Blankan ja herra Danielin tiet kohtaavat Roslagenin Lännanjärven petollisella jäällä. Kohtalo heittää heidät myrskyihin ja vaaroihin maailmassa, jossa vain voimakkaat selviytyvät. Mutta Blanka ei ole voimakas...

Ja kaiken yllä kaartelee jalo metsästyshaukka, rouva Blankan vapautta janoava sielu."

OMA ARVIO:

Tämä oli ensimmäinen Kaari utriolta lukemani kirja ja täytyy kyllä sanoa, että olisi pitänyt tarttua näihin kirjoihin jo aikoja sitten. Mahtava ja täysin mukaansatempaava lukukokemus. Nyt en enää malta odottaa, että saan lisää Utriota käsiini. 

Haukka, minun rakkaani on keskiaikainen kertomus Ruotsi-Suomesta ja siksi juuri se onkin niin mielenkiintoinen. On aina mielenkiintoista lukea omasta historiastaan - varsinkin kun Utrion teoksissa on paljon totta (tai ainakin todeksi uskottua). Lisää mielenkiintoa kirjaan tuo se, että se sijoittuu paljolti Turun alueelle eli siis omalle kotialueelleni. 

Teos on toki romanttinen, mutta aidossa mielessä. Se ei kaunistele tuota kauheuksien aikaa, jolloin naisen arvo oli melkoisen pieni. Utrio paneutuukin juuri keskiaikaisen ylimysnaisen asemaan; kuinka hän toimi usein kauppatavarana, jotta perheen arvokkuus säilyi ja jotta se saattoi "hyvien" naimakauppojen avulla laajentaa omistustaan ja rikasta sukukuntaansa. Naimakaupan laadulla ei ollut merkitystä eikä naisella pahemmin ollut kauppoihin sanomista. 

En sitten tiedä, että mikä varsinaisesti kirjassa nappasi niin tiiviisti mukaansa. Kenties romantiikka ja mielikuvat uljaasta Daniel Tulikilvestä? Tai sitten uskomaton historiakuvaus? Halu tietää, saako teos onnellisen lopun? Oli niin tai näin niin kirja pääsi kyllä ehdottomasti TOP10-liastalleni. Toivottavasti Utrion muutkin teokset ovat yhtä hyviä - ainakin odotukset ovat korkealla ensimmäisen kokemuksen jälkeen. 

Suosittelen kirjaa niille, joita kiinnostaa omaa varhaishistoriaa esittelevä, toisinaan vauhdikas, toisinaan suorastaan kiihkeän romanttinen teos. Veikkaisinpa, että tämä kirja vetää enemmän nais- kuin mieslukijoita. 

ARVIO TÄHDISSÄ:

*****

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti